Tyynenmeren pikkusaarilla ilmastonmuutos on muutakin kuin kiistanaihe, sillä ainakin merenpinnan nousu on kiistaton tosiasia. Siinä missä suomalaiset voivat löytää lämpenemisestä hyviäkin puolia, aaltoihin uppoavien saarten asukkaille se merkitsee paitsi kotimaan, myös oman kulttuurin lopullista katoamista tai vähintäänkin radikaalia muutosta.

Miltä tällaisten menetysten äärellä eläminen tuntuu ja näyttää, siitä kertoo useampikin 3U-dokumentti. Kiribatin kohtalo ja Olipa kerran saari valottavat tilannetta nimenomaan Tyynenmeren matalien saarten asukkaiden vinkkelistä. Kaikki saarelaiset ovat tietoisia uhasta, mutta reaktiot vaihtelevat: yksi ryhtyy intohimoiseksi ilmastolobbariksi, toinen valmistautuu muuttamaan ja kolmas vain alakuloisena seuraa etenevää tuhoa.

Lyhytdokumentti Sade on jumala näyttää, mitä seurauksia Kenian Turkana-järven kutistumisella on järven rantojen asukkaille.

Katoava naisten saari kuvaa bangladeshiläistä jokeen vähitellen murenevaa saarta, joka sattumoisin toimii bordellina. Tulvan tuhoaman kylän väliaikaista uutta elämää patotyömaan kupeessa seuraileva Kuunteletko sinä! sijoittuu niin ikään Bangladeshiin, rannikon jokisuulle. Muutoksen tekijä puolestaan näyttää, että ilmasto muuttuu Himalajan rinteilläkin - mutta myös, että muutosta voi loiventaa.

Lämpenevien vesien vaikutus näkyy minidokumentissa Kambodzhassa sijaitsevan, eteläisen Aasian suurimman järven kalastajien heikentyvistä elämänehdoista:

Clicking moves left Clicking moves right