Israelin kulttuuriministeri uhkailee Tel Aviv Cinemathequen rahoituksen katkaisulla.

Kulttuurin rahoitus on kiistan aihe Israelissakin. Vastikään kulttuuriministeri Miri Regev uhkasi vetää valtion rahoituksen Tel Aviv Cinemathequelta, puhtaasti poliittisista syistä. Tel Avivin elokuvafestivaalien keskusnäyttämönä toimivan teatterin ja instituution viimeisin synti oli viime viikonvaihteessa kolmatta kertaa järjestetty festivaali nimeltä 48 mm: The International Film Festival on Nakba and Return

Festivaalilla esitetään elokuvia, jotka tavalla tai toisella käsittelevät Israelin valtion synnyttämistä ja palestiinalaisten karkottamista kodeistaan ja toivoa paluusta. Erityisen närkästyttävää oli Amer Shomalin ja Paul Cowanin ohjaaman The Wanted 18 -filmin näyttäminen. Shomalin ja Cowanin teos on myös Palestiinan ehdokas Oscar-kilpaan.

The Wanted 18 kertoo hilpeän tarinan vuodelta 1987, jolloin joukko palestiinalaisia päätti paitsi boikotoida israelilaisia tuotteita, myös itse tuottaa elintarvikkeensa yms. Maitotuotteiden saamiseksi hankittiin kahdeksantoista lehmää - jotka Israelin armeija jostain syystä luokitteli turvallisuusuhaksi ja määräsi takavarikoitavaksi. Palestiinalaiset piilottivat lehmät, ja niin sitten Lähi-Idän mahtavin armeija kulutti voimiaan viikkokausia lehmiä etsien.

Tarina kerrotaan animaationa, joka onkin osoittautunut hedelmälliseksi dokumenttimuodoksi.

Voit lukea lisää tapauksesta tästä ja tästä. Tästä pääset festivaalin kotisivulle ja tästä elokuvan.

Alla voit katsoa The Wanted 18 -teaserin: