Venäläinen dokumentti Pohjois-Koreasta tehtiin tiukassa valvonnassa.

Suomessakin dokumenttipiireissä hyvin tuttu venäläinen Vitali Manski on tehnyt häkellyttävän dokumenttielokuvan Pohjois-Koreasta. Auringon alla -niminen filmi kuvattiin valtion valvontakoneiston täydellisessä valvonnassa, ja paradoksaalisesti juuri siksi dokumentti antaa Pohjois-Koreasta sellaisen kuvan, että venäläiset poliitikot ovat katsoneet tarpeelliseksi ottaa etäisyyttä projektiin - joka siis kuitenkin on toteutettu myös venäläisellä rahalla.

Manskin temppu oli kuvata silloinkin, kun vasta tehtiin kuvausvalmisteluja ja esimerkiksi valmennettiin esiintyjiä toimimaan oikein. Ohjeistus paljastaa propagandan luonteen niin karusti, että dokumentaristia on syytetty sopimusrikkomuksesta.

Neuvostoliitossa syntyneellä Manskilla on omaakin kokemusta totalitaarisesta valtiosta, mutta hänen mielestään pohjoiskorealaisilla ja neuvostoliittolaisilla on yksi tärkeä ero: Neuvostoliitossa oltiin kyllä fyysisesti vankilassa, mutta henki oli vapaa. Pohjois-Koreassa taas ei ole edes sitä vapautta, he eivät osaa edes kuvitella toisenlaista elämää. Vaikka mistäpä Manskikaan sitä tietäisi?

Voit lukea lisää asiasta tästä ja tästä.

Alla voit katsoa Auringon alla -trailerin: