Malin muusikot nousivat ääri-islamisteja vastaan.

Runsas kolme vuotta sitten musiikki hiljeni pohjoisessa Malissa, jonka ääri-islamistiset sotajoukkiot olivat vallanneet. Heidän kulttuurisesti puritaanisen uskontulkintansa mukaan kaikki muu laulu tai musiikki kuin Koraanin resitointi on Saatanan musiikkia, jonka esittäminen radiossa ja kaikkialla muuallakin kiellettiin. Kiellon rikkomisesta rangaistiin yhtä suoraviivaisen brutaalisti kuin muistakin uskonnollisista rikoksista.

Muusikot reagoivat lähtemällä pakolaisiksi ja ryhtymällä kukin tavallaan vastarintaan. Malin muusikoiden ahdingosta ja taistelusta kertoo Johanna Schwartzin dokumentti They Will Have To Kill Us First, joka on kiertänyt maailman festivaaleja keväästä lähtien. Vaikkei dokumentilla ole samaa ajankohtaisvaatimusta kuin ajankohtaisohjelmalla, voi todeta, että Malin tilanteen korjaantumisesta huolimatta dokumentti ei valitettavasti ole kadottanut ajankohtaisuuttaan.

Voit lukea dokumentin arvostelun tästä, tästä taas voit kuunnella kanadalaisen arvion siitä, ja tästä pääset filmin kotisivuille.

Alla voit katsoa trailerin: